Nyhetsflödet

Monday

Återfall - 1 Sam 26

Kommentar till den dagliga bibelläsningen
"Sifiterna kom till Saul i Gibea och sade: "David håller sig nu gömd på Hakilahöjden mitt emot ödemarken."  Då bröt Saul upp och drog ner till öknen Sif med tretusen utvalda män ur Israel för att söka efter David där i öknen"  (1 Sam 26:1-2 FB)

Det händer igen. Saul ger sig på nytt iväg för att döda David. Än en gång skonar David Sauls liv.

Förra gången gick Saul in i grottan för att uträtta sina behov. Inne i grottan fanns David och hans män gömda. Då Saul förstod att David räddat hans liv slutade han förfölja David och återvände hem (1 Sam 24:23).

Men nu gör Saul det igen. Han återfaller i sitt gamla hat, som han gav upp då David skonade hans liv förra gången.

Det är lätt att återfalla i gamla vanor och i gamla synder. Vi kanske lovar Gud att det nu ska bli bättre. Vi kanske förlåter någon för att senare återfalla i oförlåtenhet. Vi kanske har en vana som vi lovar Gud att ge upp och som vi sedan återfaller i.

Saul återföll gång på gång till sitt hat, även om han vid flera tillfällen var beredd att ge upp sitt hat. Återfaller du i sådant som du trodde att du lämnat bakom dig?

Det kanske inte hjälper med goda föresatser och mänsklig ansträngning. Vi måste låta Herren förändra oss på djupet. Vi måste leva så nära Herren så att vi i tid kan avslöja de gamla dåliga tendenserna i vårt eget liv.

No comments:

Post a Comment