Nyhetsflödet

Friday

Förfallet råder - Dom 19

Kommentar till den dagliga bibelläsningen
"Se, här är min dotter som är jungfru och mannens bihustru. Dem vill jag föra ut till er, så kan ni våldta dem och göra med dem vad ni finner för gott. Men gör inte en sådan galenskap mot denne man." Men männen ville inte höra på honom. Då grep mannen sin bihustru och tvingade ut henne till dem. Och de kände henne och hanterade henne skändligt hela natten ända till morgonen. Först när det började ljusna släppte de henne."  (Dom 19:24-25 FB)

Kapitlet börjar med att en man från Efraims Bergsbygd tar sig en bihustru (vers 1). Hon rymmer senare från sin man och beger sig till sin far i Betlehem. Mannen reser ned till Betlehem och tar med sig sin hustru tillbaka.

På vägen hem behöver de natthärbärge. De väljer bort städer där det inte bor israeliter och väljer att övernatta i Gibea, som var en israelitisk stad. Men det var ingen i staden som ville ta emot mannen och hans bihustru. Sent omsider kommer en man hem från sitt arbete och erbjuder dem natthärbärge.

Senare på kvällen kommer byns män och kräver att få "känna" mannen (vers 13). Mannen som erbjudit natthärbärge erbjuder då folkhopen sin dotter som var jungfru samt mannens bihustru (vers 24). Men folket var inte nöjda med det. Då tvingade den resande mannen sin bihustru ut till männen på gatan och de "hanterade henne skändligt hela natten" (vers 25). Då jag läser hur mannen behandlade sin bihustru förstår jag väl varför hon rymde från honom i början av kapitlet. Kapitlet slutar med att mannen styckar sin hustru.

Hur långt kan våldet och förfallet gå? Det ser ut att vara ändlöst. Vi kan även se liknande tendenser i våra dagar. I en del krig är det vanligt att man använder våldtäkt som metod.

Allt detta är resultat av att man vänder sig bort från Gud och låter ondskan ta övermakten.

No comments:

Post a Comment