Nyhetsflödet

Friday

Främlingar, änkor och faderlösa - 2 Mos 22

Kommentar till den dagliga bibelläsningen
"En främling skall du inte förödmjuka eller förtrycka. Ni har ju själva varit främlingar i Egyptens land. Änkor och faderlösa skall ni inte behandla illa. Om ni behandlar dem illa, skall jag sannerligen höra deras rop när de ropar till mig." (2 Mos 22:21-23 FB)

Gud bryr sig om de som lider och blir illa behandlade. Det var därför Han ingrep i världshistorien och befriade israels folk från slaveriet i Egypten (2 Mos 3:7-8).

Det nämns speciellt tre grupper i kapitlet. Främlingar, änkor och faderlösa. Kort tid tidigare hade israels folk själva varit främlingar i ett annat land, så de borde veta bättre än att förtrycka invandren i sitt eget land.

Gud förväntar sig av sitt folk idag att de ska ha samma omsorg om de svaga och lidande som Gud själv har. Även om vi behandlar dem illa i smyg, kommer deras rop på hjälp att nå fram till Gud.

Gud bryr sig om dem som lider och han förväntar sig att vi ska göra detsamma. "Allt vad ni har gjort mot en av dessa min minsta bröder, det jar ni gjort mot mig." (Matt 25:40).

1 comment:

  1. Tack för texterna. Precis det som jag letade efter. Även om det skrevs 2010 är texterna lika akuella. (Min nuvarande email är ashaussi@hotmail.com)

    ReplyDelete